In memoriam Djemal (Jemal) Museridze (1942-2024)
 
Tot ons grote verdriet is op maandag 11 maart 2024 Djemal Museridze heengegaan. Hij was een gewaardeerde en geliefde zanger van Khareba & Gogia. Djemal is 81 jaar geworden. De laatste jaren kampte hij al met gezondheidsproblemen. Met zijn warme en diepe basstem en zijn altijd goedmoedige karakter veroverde hij een plek in menig hart. De veelkleurige bas was de spil in de unieke samenklank van het ensemble en heeft een onmiskenbaar eigen geluid.

     

Vele Georgische tafels - ofwel supra’s – waren niet compleet zonder dat Djemal aanschoof. Ontelbare toosten, evenzovele gezongen varianten van het tafellied Mravaljamier (vele jaren), zijn gespeelde theatrale verontwaardiging in grappen en grollen met wijlen Levan Goliadze (1960-2021) en Kosta Gogolashvili (1941-2016) hebben zich genesteld in de harten van een ieder die dit ooit eens meemaakte en dat zijn er velen, waaronder ook de deelnemers aan de onvergetelijke Georgië-reizen.

Levensloop
Djemal Museridze (bas) is geboren in 1942 in de provincie Radja in het noorden van Georgië. Na zijn militaire dienst in 1964 begon Djemal in het kwartet van de Filharmonie in Tbilisi. In 1970 voltooide hij zijn muzikale opleiding in Tbilisi en zong hij in het Octet voor radio en televisie. In 1976 trad Djemal aan bij het Erisioni, het Academisch Staatsensemble voor Zang en Dans van Georgië. Daarnaast werkte hij bij verschillende ensembles als zeer gewaardeerde zanger. Zingen met Djemal was volgens medezangers een feestje. Zijn speelse gevoel voor humor, vriendschap en collegialiteit werden alom geprezen. Met Kosta Gogolashvili (1941-2016) was Djemal Museridze een van de eerste zangers die in de Sioni-kathedraal in Tbilisi liederen vertolkten die in die tijd door de Sovjetunie verboden waren (1977). Helaas zijn veel oude opnames met Djemal Museridze in de archieven verloren gegaan door een brand bij het televisiestation (1994).

Ooit droomde zanger Levan Goliadze (1960-2021) ervan met zijn voorbeeld Djemal Museridze en Kosta Gogolashvili te kunnen zingen. Die droom werd werkelijkheid. Over de hele wereld hebben Djemal, Kosta en Levan samen gezongen o.a. met het staatsensemble Erisioni. De vriendschap en zang verbond Djemal met Nederland in concerten van het ensemble Kereoni (1995-2005) en het ensemble Khareba & Gogia vanaf 2008 tot en met het jaar 2016. In dat jaar overleed Kosta Gogolashvili en moest Djemal zelf ook om gezondheidredenen stoppen met de tournees. Deze mannen hebben de wereld kennis laten maken met de unieke Georgische meerstemmige zangtraditie.

Met wijlen Levan Goliadze en Kosta Gogolashvili is de hemel een uniek trio rijker, wij zullen hen hier op aarde moeten missen. De geluidsopnames met de stem van Djemal en die van Levan en Kosta zullen nog lang klinken en hopelijk een generatie nieuwe luisteraars vinden.

Namens Stichting Zlatoust
Jeanette Bron, maart 2024

CD’s Khareba & Gogia met Djemal Museridze
2008 Bulbulo
2009 Jubileum-cd Khareba & Gogia (45 jaar – een muzikale reis met Khareba & Gogia)
2010 Tsira
2012 Mravajamier
2014 DVD Samen met Khareba & Gogia
Overige cd’s Khareba & Gogia
2018 Photoli
2022 Georgisch ensemble Khareba & Gogia
Daarnaast is de warme bas van Djemal Museridze hoorbaar op talloze cd’s met Georgische muziek waaronder die van het ensemble Kereoni en andere ensembles.


---------------------------------------------------