In memoriam Zaur (Kosta) Gogolashvili (1941 - 2016)

Zaterdag 14 mei 2016 is Zaur (Kosta) Gogolashvili op 75-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Tbilisi, Georgië overleden na een langdurig ziekbed. Een bijzonder mens met een prachtige stem is heengegaan. En met hem een schat aan muzikale vocale geschiedenis van Georgie. Als tenor was hij een gewilde (gast)zanger in vele ensembles met zijn tedere en ook krachtige stem.Zijn bescheidenheid en voorkomendheid sierden een buitengewoon warm mens met een grote belangstelling voor alles en iedereen om hem heen. Zijn kennis van liedjes, composities, en componisten was enorm en ging verder dan die van de Georgische muziek alleen. Kosta’s bescheidenheid ging heel goed samen met immer fonkelende pretoogjes en een aanstekelijke lach. Zijn vocale lenigheid liet zich prima combineren met een fysieke lenigheid: tot op hoge leeftijd behoorde een handstand tot het standaardrepertoire.

Het onmiskenbare frisse en soms mystieke stemgeluid van Kosta is voor eeuwig verbonden met Khareba en Gogia, met alle andere ensembles die het voorrecht hadden met hem te zingen en met allen die door Kosta’s stem en persoon zijn geraakt in de vele tournees door Nederland en daarbuiten.

We zullen Kosta enorm missen. Zijn stem zal blijven klinken, in ons hoofd en op de vele opnames die er van hem zijn. We wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

Stichting Zlatoust
Caucasica


-----------------------------------------------------